Tutustu!

Hei!

Olen Sari, kansallispukualan yrittäjä Ommelpuu-merkin takana.

Artesaaniopintojeni alkaessa syksyllä 2011 kirjoitin pienen jutun ensimmäisestä koulupäivästäni silloiseen blogiini ja liitin mukaan kuvan, jonka liitän myös tähän. Ihana sininen koululaukkuni vuodelta 1976, jolloin aloitin koulutaipaleeni ihan ensimmäistä kertaa. Ensimmäisiä koulupäiviä on kertynyt tuon jälkeen monia eri oppilaitoksissa ja ensimmäisiä työpäiviä eri työpaikoissa. Viimeisimpänä päivätyö Suomen Perinnetekstiilien palveluksessa 2015-2019 ja siirtyminen yrittäjäksi kansallispukualalla.


Eri oppilaitoksissa ja työpaikoissa seikkaillessa on mittariin kertynyt jo pariinkin kertaan se 25 vuotta ja reilun 40 vuoden käsityöharrastus. Ompelukoneellakin opettelin ompelemaan ennen peruskoulun alkamista, mutta lukutaito tuli sitten vasta koulussa. Olen käsitöiden moniottelija ja mikäli vain lankaa/kangasta saan käsiini, niin jotain siitä syntyy varmasti. Vuosien harrastus, joka muuttui myös ammatiksi, on tuonut myös melkoiset varastot kaikenlaista asiaan liittyvää. Onneksi talossamme riittää tilaa, jotta 'käsityöhamsterin' kyltymättömän keräilyhimon kohteille löytyy riittävästi säilytyspaikkoja.

Opiskeluaikana täyteen kukkaansa puhjennut kansallispukuinnostus oli yksi kantava tekijä omaa yritystäni suunnitellessani. Halusin (ja haluan edelleen) tehdä käsityötä, jolla on pitkät perinteet ja myös viedä tuota perinnettä eteenpäin.

Ommelpuu nimenä syntyi perinteen ja ompelun yhdistämisestä. Lisäksi nimessä viehättää minua se, että se tuo mieleen jonkun vanhan käsityövälineen, vaikka ei sellainen olekaan. Ei muuten ole kerta, eikä kaksi, kun olen saanut kertoa, ettei ommelpuu ole mikään vanha käsityövärkki. Logossa oleva puumainen kuvio viestii perinnettä kuin sukupuu, jonka juuret ovat syvällä perinteen mullassa ja latvus haaroittuu ja kohoaa kohti taivaita.


Koulutukset, kurssit ja seminaarit


Kansallispukuvalmistuksen peruskurssi, moniosainen koulutus- Suomen kansallispukukeskus, 2014 - jatkuu edelleen
Pohjoismainen kansallispukuseminaari - Norja, 2015
Vaatetusalan artesaani, yksilölliset vaatteet - Koulutuskeskus Salpaus, 2014
Tykkimyssykurssi, pohjan valmistus ja päällystäminen - Suomen kansallispukukeskus, helmikuu 2012
Sarafaani & Sarafaanin paita ja esiliina - Helsingin suomenkielinen työväenopisto, syksy 2012


Valmistan kansallispukuja sekä korjaan vanhoja. Valmistan myös perinteisiä paperisia tykkimyssypohjia ja tykkimyssyjä.

Ompelutilani sijaitsee kotini yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti